Запознаване в началото на учебната година

cropped-educacao copy

Учениците работят най-ефективно и продуктивно в среда, където се чувстват сигурни и спокойни да изразяват мнението си свободно. Първа крачка към изграждането на такава предразполагаща към споделяне атмосфера е запознаване на учениците както с учителя, така и помежду им. Затова ви препоръчваме преди да се впуснете в първия урок, да се представите с усмивка и да проведете някое от предложените по-долу занимания, чрез които да опознаете учениците си и да им дадете шанс те самите да се запознаят един с друг.

  • Класически метод е да съставите модел от няколко (до 5) въпроса и да помолите един по един учениците да им отговорят. Започнете с „Как се казваш?“ и „От къде си?“ и продължете както решите. Можете да ги попитате за какво обичат да четат, за любим приказен или супер герой, книга, цвят, животно, музикален изпълнител или филм, имат ли брат или сестра или домашен любимец и т.н.
  • Разделете класа произволно по двойки. Нека всеки се представи на партньора си и направи някакъв поздрав – да каже „здравей“ на различен език, ако знае такъв, да се поклони, здрависа или да „даде пет“. За да разведрите настроението, можете да измислите и някакъв друг жест, движение, фраза или дори кратък лесен танц, с който да се поздравяват учениците. Смехът ще смекчи неувереността и сковаността на първоначалното запознанство. След първото поздравяване, учениците могат да се завъртят така че всеки да се запознае с всеки. Можете да използвате този метод и когато в класа дойдат нови ученици.
  • Разделете класа на малки групи и им поставете им няколко въпроса, подобни на тези от първия вариант по-горе. Покажете им как да засекат 30-45 секунди с таймер и ги инструктирайте да се изслушват внимателно. Нека един по един отговарят на въпросите, докато останалите от групата засичат време. Можете да ги помолите дори да си водят бележки и накрая да всеки да направи пред целия клас кратка презентация за някой друг.
  • Организирайте опознаване чрез гласуване, в което да участва целия клас. Задавайте въпроси от типа „Колко от вас…“ и нека учениците отговарят едновременно чрез традиционно вдигане на ръка или още по-добре – чрез някое по-нестандартно действие: изправяне на крака, размахване на нещо, което сте раздали предварително (например цветно листче или знаменце, направено от клечка за зъби), правене на вълничка с ръка или каквото друго ви хрумне, стига да е ясно забележимо. След всеки въпрос и отговора от страна на учениците накарайте тези, които не са отговорили положително с действията си, да зададат допълнителни въпроси, докато всеки отговорил с „да“ не е пояснил отговора си. По този начин ще завържете пряк диалог между децата, а в процеса на разговор ще обогатите речника им. Ето няколко примерни основни и допълнителни въпроси, които можете да използвате и променяте според обстоятелствата:

Колко от вас…
…спортуват? Какво – футбол, баскетбол, плуване?
…обичат да четат?  Какво – приказки? Приключенски? Детективски?
…обичат топлото/студеното време? Да са навън на слънце? Да са навън в дъжда? Бури? Ветровити дни?
…са били на концерт/пиеса/спортен мач? В зала? На открито? Какво сте гледали?
…обичат десерти? Какви – шоколад, сладолед, желирани бонбони, торта?intros

Разбира се можете да промените и пригодите предложените варианти към ситуацията, в която се намирате, и личните си предпочитания. Какъвто и метод да изберете, заниманието ще бъде от полза. След първоначалното представяне на всички ще е по-лесно да се отпуснат в час и да участват по-активно в учебните занимания.

Приятен старт на учебната година!

Превод и адаптация: Мила Даскалова
Източник: http://www.edutopia.org/blog/back-to-school-question-activities-students-maurice-elias

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/danielau/public_html/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Оставете отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *