Как да подготвим класната стая за новата учебна година

class

Септември е почти на прага на вратата, а с него идват и вълненията около началото на новата учебна година. Скоро ще започне подготовката на учениците за първия учебен звънец, а за първокласниците – и за напълно новата фаза от живота, която той ще отбележи. Не след дълго класните стаи ще са пълни, а какъв по-добър начин да посрещнем завръщащите се или тепърва започващи училище деца от уютно и вдъхновяващо учебно пространство? Времето на Дикенсовите сиви училища отдавна е отминало и за да отпразнуваме това, ви предлагаме няколко съвета за освежаване на класната стая и за превръщането й в пространство, което мотивира и разпалва любознателността на учениците.

Преразгледайте нуждите си

Обновяването на класната стая започва с разчистването на всичко старо и ненужно. Обмислете какво използвате и колко често и съобразете плана за пренареждане на стаята с целите си. Чувствайте се свободни да устроите пространството  така, че всичко да е  лесно достъпно и под ръка, когато имате нужда от него. Задайте си въпроси като:

 • Движите ли се из стаята в хода на преподаване?
 • Пишете ли често по дъската?
 • Давате ли на учениците да работят по групи?
 • Организирате ли дискусии, в които участва целия клас?

Кой каза, че чиновете задължително трябва да са в редици? Разместете ги, както би било по-удобно и за вас, и за учениците. В зависимост от случая можете да ги съедините по няколко в група или да направите полукръг, така че всички да се чувстват като активни участници в дискусията. С една дума, постарайте се всичко да е поставено на мястото си с цел – да бъде функционално и със самото си разположение да подпомага учебния процес.

Превърнете стаята в извор за вдъхновение

Един от най-големите проблеми на българската classroomобразователна система е липсата на мотивация от страна и на учителите, и на учениците. Докато най-„раздвиженото“ място в класната стая е часовника над дъската, на учителя ще е много трудно да поддържа ентусиазма и инициативата на учениците (както и своите) в процеса на работа. Превърнете учебното пространство в свой съюзник, който да ангажира и вдъхновява учениците. Нека класната стая бъде място, пълно с идеи, стимулиращо мисленето и творчеството, предлагащо свобода на въображението.

Покрийте стените със снимки, картини, изрезки от списания. Можете и дори е препоръчително да помолите и учениците си за помощ. Те с радост биха участвали в декорирането на стаята, където ще прекарват значителна част от ежедневието си през следващата година. Попитайте ги за идеи, изгответе заедно план, дайте им подходящи задачи – да окачват, да залепват, да пренасят, да подреждат, да помогнат с почистването, а защо не и да допринесат с направата на декорациите. Помолете ги да нарисуват любимото си животно, хоби, приказен или анимационен герой или каквото друго измислите и окачете творбите из стаята. Учениците ще се повече от щастливи, че произведенията им са изложени и следователно – оценени, а атмосферата в класната стая ще стане по-топла и творческа.

Освен това можете да използвате и самозалепващи листчета във всякакви цветове, на които учениците да напишат нещо: нека споделят мечтите си, любимите си предмети и учебни занимания, какво искат да виждат в училище, за да се чувстват по-мотивирани и по-добре, и какво не им харесва. По този начин ще създадете ново пространство за свободен диалог, където учениците ще могат да изразяват мнението си, насочвайки ви към най-ефективните методи и подходи при работата с тях.

Освежаването на класната стая може да изглежда като начинание, което ще изисква много средства, но бихте могли да намалите разходите, ако мислите креативно. Възможно е да се окаже, че вече притежавате почти всичко необходимо за целите си. Огледайте вкъщи за стари кутии за обувки, кълба прежда, разноцветни конци, буркани, опаковъчна хартия, че дори и празни кофички от кисело мляко. С малко въображение и помощ от учениците можете да ги украсите и използвате. Оцветете бурканите, кофичките и кутиите с темперни бои, облепете ги със шарени хартийки, прежда, конци, украсете ги с мидички, мъниста, копчета, брокат – каквото се сетите и имате на разположение. След което им намерете приложение:

Буркани/кофички от кисело мляко:

 • Можете да ги използвате като моливници, контейнери за гумички, острилки и т.н.
 • Използвайте ги като вази или саксии. Защо не предложите на учениците да се грижите заедно за някакво растение и да наблюдавате как израства и се променя с времето?
 • Винаги можете да ги използвате и чисто декоративно, например като напълните бурканите с разноцветни бобчета, мидички или малки шишарки.

pots 1 pots 2 pots 4

Кутии за обувки

 • И те могат да се превърнат в по-големи контейнери за организиране и съхранение на канцеларски материали. Използвайте ролки от тоалетна хартия, за да отделите моливите, химикалките, ножиците и флумастерите (Вж. по-горе).
 • Направете от тях красиви „чекмеджета“. Направете дръжки от панделки, въженца или връзки за обувки и наредете кутиите по рафтовете в стаята – ще спечелите допълнително пространство за складиране на материали.
 • Използвайте капаците им за декорация: облепете ги с красива хартия или плат и ги закачете на стената. Можете да ги използвате и като триизмерни подложки, върху които да окачите рисунки на учениците, снимки и изобщо всякакви картинки.

box 1box 2 box 3

Това са само няколко идеи, които можете да изпробвате на практика или да използвате за вдъхновение. В сайтове като Pinterest можете да потърсите и други предложения за ръчно изработени декорации от подръчни материали.

Както и да подходите към обновяването на класната стая, важното е да създадете уютно място, където вие и учениците да работите с удоволствие. Желаем ви изпълнен с усмивки 15-ти септември и успешна и заредена с положителни емоции година!

Автор: Мила Даскалова
Източници: http://www.edutopia.org/blog/the-physical-environment-of-classrooms-mark-phillips http://www.edutopia.org/blog/8-tips-and-tricks-redesign-your-classroom
Снимки: Pinterest

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/danielau/public_html/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 thoughts on “Как да подготвим класната стая за новата учебна година

 1. Юлия Славова

  ТЕЗИ СНИМКИ НЕ СА ОТ КЛАСНА СТАЯ В МИЛАТА НИ РОДИНА! ПWБЛИКУВАЙТЕ КРАСИВЕTE
  КЛАСНИ СТАИ ОТ БЪЛГАРИЯ.ИМА ГИ!!!

  Reply
 2. danielau Post author

  Мерси за предложението, Юлия! Публикували сме снимки, до които имаме достъп и които според нас представят интересно и креативно направени помещения за учене. Ако сте учител и имате снимки на Вашата класна стая, които искате да споделите с нас, изпратете ни ги. Ще се радваме да направим материал и за вече съществуващите красиви класни стаи в българските училища.

  Reply

Оставете отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *