За необходимостта от летния преговор

kid-673584_640

Лятото е време за заслужена почивка и игри, но месеците, прекарани извън класната стая, могат да се окажат пагубни за значителна част от усвоените в предходната година знания. Проучвания в САЩ сочат, че деца, които не четат през лятото, в началото на новата учебна година могат да покажат регрес от 2 до 3 месеца в развитието на читателските си умения. Тези, които са се упражнявали през лятото пък, могат да напреднат с цял месец, което може да доведе до разминаване между уменията на различните ученици от 3 до 4 месеца всяка година. Ето защо е важно нивото на ученика да се поддържа, като упражненията да се превърнат в ежедневен и доколкото е възможно приятен навик.

Как да предотвратим загубата на знания и умения през лятото?

Определете време за четене: 15 до 30 минути са напълно достатъчни за поддържане на нивото. През лятото децата имат повече време за четене за развлечение – използвайте това. Заведете детето в библиотека и му кажете да си избере какво му се чете. Четете с него – нека ви чете на глас или да ви преразкаже какво е прочело. Ако имате желание, можете да си основете и семеен клуб по четене и да обсъждате книгата, която четете заедно. Предложете му (но не го задължавайте) да си води читателски дневник, в който да описва любимите си моменти от книгите, които е прочело, да записва непознати думи и техните значения, да рисува любимите си герои, а защо не и да продължи само историята. Кой е казал, че книгите трябва да свършат с последната страница?

Работете върху смятането: Математиката е може би най-малко обичаният предмет, но това може да се промени, ако е представена по забавен начин. Три-четири задачи на ден са достатъчни за поддържане на нивото. Представете ги като ежедневно предизвикателство и отчитайте прогреса върху календара.

Упражнявайте граматиката и правописа: Прегледайте какъв материал е бил покрит през годината и какво предстои през първите месеци от следващата. Предварителното запознаване с предстоящите граматически правила може да бъде само от полза. Можете да правите и кратки диктовки или да предложите на детето само да съчини история – така ще му позволите да използва въображението си, да упражни писането, а в същото време и правописа, граматиката и пунктуацията.

Фокусирайте се върху определени умения: Ако детето е изпитвало затруднения с някой предмет през годината, лятото е идеалното време за наваксване на материала. Отново не е нужно да бъдат заделени часове за работа – 15 до 30 минути на ден са достатъчни, за да учи, без да си разваля ваканцията. За летния преговор можете да използвате както учебниците, така и енциклопедии, помагала, ресурси в интернет или библиотеката.

Приложете знанията: Няма по-добър начин за усвояване на знания от практическото им приложение. Така или иначе лятото е време за почивка – защо детето да не ви помогне да планирате и организирате отпуската си? Задайте му задача, например да пресметне колко ще струва нощувката в даден хотел, как да стигнете до дестинацията по картата, какви забележителности ще посетите, има ли по-интересни животни или растения в района и т.н. Възможностите са неограничени, единствено разбира се трябва да съобразите заданието с възрастта и нивото на детето.

Автор: Мила Даскалова

В помощ на ученика през лятото предлагаме сборниците от системата “Браво!” с ваканционни упражнения по български език и литература за летните месеци след първи и втори клас.

Източници:
http://www.edutopia.org/blog/7-ways-prevent-summer-learning-loss-barbara-dianis http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100721112234.htm http://www.huffingtonpost.com/2013/06/21/summer-learning-loss-study_n_3391594.html

Оставете отговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *